Јавен повик за учество на консултативни тркалезни маси за посебни прашања кои се поврзани со Законот за здруженија и фондации

Проектот Техничка поддршка за подобрување на овозможувачката околина за граѓанските организации во Република Северна Македонија (Проектот) финансиски поддржан од ЕУ ја поддржува работата на работната група во рамки на Министерството за правда која работи на изработка на измените и дополнувањата на Законот за здруженија и фондации.

Во рамки на поддршката, Проектот организира четири (4) консултативни тркалезни маси на следниве теми:

- Правно препознавање на други форми на здружување;
- Организации и активности од јавен интерес;
- Заштита на непрофитниот карактер; и
- Овозможувачка околина за граѓанските организации.

Macedonian

Jавна расправа за нацрт верзијата од Стратегијата за реформа во јавната администрација 2023-2030

 

Министерството за информатичко општество и администрација и РЕСПА организираат јавна расправа за Нацрт верзијата од Стратегијата за реформа во јавната администрација 2023-2030.

Јавната расправа ќе се одржи на 1. декември (четврток), со почеток од 10.00 часот, во хотел Холидеј Ин.

МИОА ги повикува сите членови на работните групи вклучени во подготовка на Стратегијата и Акцискиот план, како и сите заинтересирани граѓани да присуствуваат на јавната расправа и со тоа да дадат свој придонес.

Линк од документот: https://mioa.gov.mk/?q=mk/node/2103

Macedonian

Министерството за политички систем и односи меѓу заедниците објави Јавен повик за финансиска поддршка на здруженија и фондации

 

Министерството за политички систем и односи меѓу заедниците, на 19.10.2022 година, објави Јавен повик за финансиска поддршка на здруженија и фондации. Рокот за поднесување на пријавите со потребната документација е најдоцна до 17.11.2022 година. Подетални информации се достапни на следниот линк: https://mpsoz.gov.mk/mk/.

Macedonian

Повторно објавен Оглас за избор на два члена на Комисијата за организации со статус од јавен интерес

Генералниот секретаријат на Владата на Република Северна Македонија го продолжува рокот за пријавување на Огласот за избор на два члена на Комисијата за организации со статус од јавен интерес, од организации регистрирани во согласност со Законот за здруженија и фондации. Кандидатите предложени од организациите треба да имаат експертиза од областа на граѓанскиот сектор и познавање на националното законодавство поврзано со некоја од областите определени како дејности од јавен интерес во член 74 од Законот за здруженија и фондации. Рокот за пријавување на кандидатите е 20 септември 2022 година.

Оглас

Macedonian

Pages

Subscribe to Одделението за соработка со невладините организации RSS